10730977_10152787850198446_8535531052931878609_n-2

Kastanjegården
På gården bor vi Anders och Magdalena med våra barn August 8 och Greta 6 år. Vi flyttade för sju år sedan från en liten lägenhet i Malmö för att vi hade en längtan efter att flytta ut på landet och få en närhet till jord, djur och natur. Det är en naturlig längtan som vi även känner våra gäster som kommer till oss har och framförallt alla barnen som kommer hit från stan.

Magdalena ”fru Gul” startade och drev butik GUL vid Värnhemstorget i Malmö under några år men la ner den när hon blev gravid med August och hade ingen tanke på någon verksamhet när flytten begav sig utan det var drömmen om landet som varit stark ända sedan barndomen då familjen bodde mitt i Warszawa.
– Jag trivdes dock alltid bäst hos släktingarna på gårdarna utanför för att sedan flytta till ett villakvarter i Sverige där jag tillbringade all min lediga tid hos antingen ko och grisbonden Arne eller hos fårbonden Bertil och jag ville inget hellre än att ha en gris eller ett lamm som husdjur.

När vi väl hade flyttat till Kölleröd fick vi höra av grannarna att det var mycket trafik på sommaren längs vägen vid vår by som leder till Kivik så GUL blev väckt ur sin dvala och fick en ny skepnad.

Tredje året blev det även BonnaKafé på innergården med egenbakade verk som blev populärt. 2014 öppnade vi sedan upp Bonnarummet som är ett övernattningsrum i ett gammalt kostall som är en helt flimmerfri miljö utan, el, rinnande vatten och värme. (Detta håller vi numera tillfälligt stängt då det är för mycket besökare till cafe/butik).

Anders ”herr Gul”  har i snart 25 års tid arbetat med konst/film och har även gjort massor med popvideos genom åren. Den nyfikne googlar ”Anders Weberg”.

Förrutom bostad, butik och bonnakafé finns det för närvarande följande lantraser som fyller gården med liv. Rya får, Skånegås, Åsbohöns, Svensk gulanka, myskanska och  honungsbin som pollinerar våra växter och ger oss härlig honung.
Alla djur är traditionella svenska lantraser som är ute och både höns och ankor naturruvar sina ägg.

Varmt välkomna till din plats på landet.

Gårdens historia
Gården är en gammal traditionell korsvirkes skånelänga med kringbyggd innergård i den lilla byn Kölleröd utanför Hörby. Första registrerade ägare var Truls Andersson 1750 som köpte den åt hans son Nils Trulsson som ägde den fram till 1830.
Byns 3 gårdar låg nära varandra i en bykärna och kallades Vestregård, Mellangård och Östregård där Vestregård är den vi bor i idag.

Affärsverksamhet startades i huset av Petter Jakobsson 1867 som sedan lämnar över till Nils Pettersson 1895 som driver den i ett tiotal år för att sedan arrendera ut affärsdelen till Handlare Olof Olsson som driver den 1905-1910. 1916-1918 står den skriven som Handlare Johan Perssons i Hörby handelsfilial.

1924-1927 förestod Ellen Sandahl affären, tills hon gifte sig med skräddare Edvard Olin i huset mittemot. Då kom Ellens bror Gunnar Sandahl gift med Hertha f. Andersson och de fortsätter affärsverksamheten där 1935 till 1939. Det är sista noteringen vi hittat om affärsverksamhet på gården. Fram tills 2012 vill säga då vi tog upp tråden igen.

En kul detalj är att efter Gunnar och Hertha Sandahl upphört med sin verksamhet i Kölleröd startade de upp Sandahls modehus inne i Hörby som fortfarande finns kvar idag. http://sandahlsmodehus.se/

Till oss hittar man på följande sätt.

Kölleröd 7374 är den exakta adressen till Kastanjegården.
Hörby ligger vid E22. Från Hörby tar man sjöbovägen [13] mot Sjöbo/Ystad.
Vik av till vänster mot Kivik/Önneköp vid Korsholm som är cirka 6 kilometer utanför Hörby. Följ vägen och efter Östra Sallerup kommer Pärup och sen metropolen Kölleröd.

55°48’10.4″N 13°47’42.8″E

SparaSpara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: